SunElektro domotica toepassing

Domotica

Wat is domotica ?

Het woord "domotica" komt van 'domus' en 'elektronica' en staat voor elektronische communicatie tussen allerlei toepassingen in en rondom de woning.
Domotica heeft ondertussen al een grote evolutie meegemaakt. De allereerste domotica installatie bevatte niet veel meer dan een simpele alles-uit-functie.
Tegenwoordig zijn we geëvolueerd naar systemen voor een 'slimme woning'. Alle belangrijke functies in een woning worden hierbij geïntegreerd in één domotica systeem. Bediening van op afstand via PC, tablet, of smartphone is de laatste jaren een enorme extra troef geworden.
De ingebouwde intelligentie zorgt voor meer comfort en geeft ons een beter zicht op ons energieverbruik. Ook de veiligheid wordt verhoogd door een paniektoets te voorzien en/of gebruik te maken van beveiligingscamera's.

Waarom kiezen voor een domotica systeem ?

Domotica biedt de hoogste flexibiliteit

Er bestaan 3 mogelijke varianten om elektrische installaties in Uw woning te bedienen: een klassiek systeem, een systeem met teleruptoren en een domotica systeem.

Klassiek systeem:

Bij een klassieke installatie zit de "intelligentie" in de bekabeling. Eenmaal alles is geïnstalleerd liggen alle functies vast. Het is dan ook onmogelijk om nog wijzigingen aan de installatie te verrichten zonder kapwerk. Kapwerk betekent in dat geval uiteraard een grote extra kost.

Systeem met teleruptoren:

Bij een installatie met teleruptoren komt de bekabeling grotendeels overeen met die van een domotica installatie. Het verschil zit in de mogelijkheden van de gebruikte componenten: de bedieningen gebeurt voornamelijk via drukknoppen. Functies toevoegen betekent dat er steeds nieuwe componenten moeten toegevoegd worden aan de installatie. Hierdoor komt de kostprijs bij een systeem met teleruptoren al snel in de buurt van een domotica systeem.

Domotica systeem:

Bij domotica is de intelligentie ingebouwd in de software, waardoor de mogelijkheden veel uitgebreider zijn en er op een zeer eenvoudige manier aanpassingen kunnen gebeuren aan de bestaande installatie. Een domotica systeem levert bijgevolg de hoogste flexibiliteit bij aanpassingen en uitbreidingen.

Domotica verlaagt Uw kosten voor de toekomst.

Een investering in een domotica installatie is vaak niet veel duurder dan een traditionele installatie. Het extra comfort, de extra veiligheid, het lagere energie verbruik, de bediening van op afstand, enz. geven al rap meer besparingen dan de beperkte meerkost van de installatie. Latere uitbreidingen, zoals extra functies en mogelijkheden voor Uw slimme woning kunnen eenvoudiger toegevoegd worden. Bij een klassieke installatie zou dit een grotere meerkost betekenen.
Daarnaast is domotica ook het ideale platform om energie te besparen. Domotica laat toe om telkens op de juiste momenten de juiste sturingen te doen. Voorbeelden hiervan zijn zoneregeling, verlaagde temperaturen voor verwarming bij afwezigheid, tijdssturingen voor verlichting,...

Domotica verhoogt Uw comfort en zekerheid.

Domotica is zeker niet alleen luxe. Heel vaak denkt men bij domotica aan de installatie waar in de handen geklapt wordt om het licht aan te doen, of aan de installatie waarbij we de smartphone moeten nemen om het bad te laten vollopen. Hoewel dit mogelijk is, zijn dit zeker niet de voornaamste functies van een domotica installatie.

De functies waar een domotica installatie het verschil maakt zijn:
 • Alles-uit-functie
 • Bediening via touch screen, tablet, of smartphone
 • Paniek-functie
 • Beveiligingsfuncties met camera's of bewegingsdetectoren
 • Ventilatie sturen
 • Temperatuursturing voor verwarming
 • Sturing van de zonnewering
 • Integratie van home cinema
 • Integratie multiroom muziek
 • Creëren van sferen via dimmen van verlichting, muziek, zonnewering,…
In de toekomst zal door de integratie van verschillende technieken domotica alleen maar belangrijker worden.

Ons aanbod

De keuze van een geschikt domotica systeem hangt af van Uw wensen, behoeften en vereisten. SunElektro begeleidt u bij deze selectie. SunElektro biedt verschillende systemen aan en zal volgens Uw profiel een geschikte configuratie uitwerken.

Wij werken onder andere met volgende merken:
 • Teletask
 • Niko Home Control
 • Hager (Domovea)
 • Velbus
 • KNX

Onze aanpak

Wij zorgen voor een persoonlijke begeleiding naar Uw uiteindelijke doel: de realisatie van uw 'slimme woning'. Indien U dit wenst, zorgen wij voor een bezoek aan onze thuis installatie of een andere demo woning. Bij dit bezoek krijgt u zicht op een domotica installatie met integratie van verwarming, ventilatie, multiroom audio, home cinema, verlichting, enz. Deze installatie is te bedienen via drukknoppen, sensoren, touch screen, tablet, of smartphone. Uiteraard krijgt u bij uw bezoek steeds de nodige info en advies.

Gallerij

In de beeldengallerij hieronder ziet U enkele sfeerbeelden van onze realisaties:

RGB sturing 4 voudig bedieningspaneel domotica Verlichting via domotica Verwarming via domotica Verlichting via domotica Domotica-kast

Click op een afbeelding voor een groter beeld.
Contact gegevens

Firma:SunElektro BVBA
Adres:Zonnestraat 35
  9790 Wortegem-Petegem
Telefoon: 0497/531537
E-mail:info@sunelektro.be
Web:www.sunelektro.be

Deel met Uw kennissen
Volg ons op sociale media

Facebook icon